top of page

Historiasta lyhyesti

 

Rantalan tilan historiasta löytyy tietoa 1400 -luvun puolesta välistä alkaen. Tila on kuulunut useammalle aatelissuvulle. Rantala on ollut läänitettynä Sigfrid Silfverbögelille vuosina 1612-20, ja se mainitaan säteriksi vuosina 1615-19. 1620-luvulla siitä muodostettiin Ratsutila, ja sen omistajina olivat ennen 1900-lukua muun muassa Hjortfelt, Orre, Berg ja Heintzius -suvut.

 

Monien omistajavaihdosten jälkeen Rantalan nykyisen omistajan Oskari Peltolan isoisänisä Villehad Peltola osti tilan vuonna 1931. Perimätiedon mukaan Rantalan päärakennus on alun alkaen ollut Liikolassa vuosina 1795-99 toimineen Viiruniemen lasitehtaan rakennuksia. Tehtaan lopetettua toimintansa rakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen.

 

Talon lisäksi pihapiiristä löytyy muitakin vanhoja rakennuksia. Niistä arvokkain on 1700 -luvulta peräisin oleva pieni hirsiaitta, joka on aikoinaan toiminut emännän liha-aittana.

 

Koivukujalle asti näkyvä vanha viljamakasiini ja toinen pieni aitta ovat myös pihapiirin kauniita yksityiskohtia. Makasiini on otettu pari vuotta sitten uudiskäyttöön poimijoiden majoitustilana. Yläkerrasta löytyvät majoitustilat 6-8 henkilölle ja alakerrasta keittiö ja oleskelutila.

Lisää tilan historiasta pääset kuulemaan Tilan tarinat -vierailuilla. Lue lisää Tilan tarinat -välilehdeltä!

 

bottom of page