top of page

Mansikalla

on lukuisia myönteisiä

terveysvaikutuksia –

puhumattakaan

sen herkullisuudesta!

Mansikasta kerrottua...

 

Mansikassa on runsaasti antioksidantteja. Joka päivä syötynä mansikka suojelee aivoja ja lyhytkestomuistia. Lisäksi mansikat parantavat immuunipuolustusta, nostavat veriarvoja, poistavat nestettä, torjuvat väsymystä ja stressiä sekä lisäävät seksuaalista energiaa. Ne torjuvat myös syöpää, alentavat kuumetta ja puhdistavat suolistoa.

 

Lähde: www.iltasanomat.fi

 

 

C-vitamiinia mansikassa on enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin.

Kuitua: Kahdessa desissä mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 % tuorepainosta.

Polyfenoleita: Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua.

Kalorit: Sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on vain 43 kaloria.

 

Lähde: www.iltalehti.fi

 

 

 

Lue lisää erittäin mielenkiintoista Tiedebasaarin mansikkatietoa täältä.

 

 

10 hyvää syytä syödä mansikoita

 

Vastustuskyky paranee

Yhdessä jälkiruokakulhollisessa mansikoita on päivän annos C-vitamiinia. C-vitamiini parantaa vastustuskykyä. Mansikan sisältämät antioksidantit ovat tutkimuksen mukaan myös erityisen hyviä ja edistävät näin sydämen ja verisuonten terveyttä.

 

Hoitaa näköä

Mansikan antioksidanttien on todettu ylläpitävän myös silmien terveyttä. Mansikan sisältämät antioksidantit ovat erityisen hyviä taistelussa harmaakaihia vastaan.

 

Ehkäisee syöpää

Koska mansikoissa on runsaasti C-vitamiinia, ja ne parantavat vastustuskykyä, on niillä vaikutusta myös syövän ehkäisyssä. Tutkimusten mukaan mansikoiden sisältämä luteoiini edesauttaa solujemme toimintaa.

 

Iho kiinteytyy

C-vitamiinia tarvitaan ihon kiinteyttä parantavan kollageenin valmistamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että runsas mansikoiden popsiminen näkyy myös ihon hyvinvointina. Koska ihomme menettää kollaageenia vanhetessaan, C-vitamiinin syöminen auttaa sitä säilymään elinvoimaisena.

 

 Alentaa kolesterolia

Mansikan sisältämät fytokemikaalit ja flavonoidit auttavat sydäntä toimimaan paremmin monin eri tavoin. Mansikan antioksidantit estävät lipoproteeinin tekemiä tuhoja ja samalla sepelvaltimotautia.

 

Nivelet kiittävät

Mansikoiden syöminen pitää kehon tulehdukset loitolla ja parantaa nivelien toimintaa. Tutkimuksen mukaan naisilla, jotka söivät vähintään 16 mansikkaa päivässä, oli 14 % pienempi todennäköisyys saada erilaisia tulehduksia kehoon.

 

Alentaa verenpainetta

Mansikat sisältävät kaliumia, joka auttaa pitämään verenpaineen sopivan matalana.

 

Vatsan toiminta paranee

Mansikat sisältävät runsaasti hyviä kuituja, jotka auttavat ruuansulatuselimistöä toimimaan hyvin. Kuitupitoisten ruokien on myös todettu auttavan pitämään kakkostyypin diabeteksen loitolla.

 

Helpottaa painonhallintaa

Mansikoissa on vähän kaloreita, vaikka ne maistuvat ihanan makealta. Näin niiden popsiminen voi auttaa myös painonhallinnassa vähäisten kaloreidensa ansiosta.

 

Parantaa sikiön terveyttä

Mansikoiden sisältämän folaatin on todettu edesauttavan sikiön aivojen ja selkäytimen kehittymistä. Mansikoiden popsiminen auttaa siis myös jo syntymättömän pikkuisen oloja.

 

Lähde: Besthealthmag.au ja www.voice.fi

 

 

 

Tutkimus paljastaa:

Mansikoista löytyi tärkeä terveyshyöty

 

Mansikoiden syöminen voi madaltaa merkittävästi huonoa kolesterolia sekä veren triglysereiden määrää, paljastaa italialais-espanjalainen tutkimus. Hiljattain (2014) valmistunut tutkimus antaa jälleen yhden syyn laittaa suut makeaksi mansikoilla. Italialaiset ja espanjalaiset tutkijat yhdistivät voimansa ja lisäsivät 23 terveen vapaaehtoisen päivittäiseen ruokavalioon vajaat 500 grammaa mansikoita kuukauden ajaksi. Vapaaehtoisilta otettiin verinäytteet ennen ja jälkeen testijakson.

 

Journal of Nutritional Biochemistry -lehdessä julkaistut tutkimustulokset paljastavat, että sekä veren kokonaiskolesteroliarvo että huonon LDL-kolesterolin määrä madaltui. Myös triglysereiden määrä putosi. Hyvän HDL-kolesterolin määrä pysyi entisellään.

 

Mansikoista oli myös muuta hyötyä. Ne esimerkiksi paransivat verihiutaleiden toimintaa, mutta tämä ja kaikki muut parantuneet arvot palautuivat entiselleen 15 päivää sen jälkeen, kun mansikoiden syöminen lopetettiin.

 

Vaikka aiemmat tutkimukset ovat toki osoittaneet, että mansikat ovat voimakkaita antioksidantteja, tutkija Maurizio Battini sanoo tuoreen tutkimuksen olevan ensimmäinen, jossa on käynyt ilmi, että mansikat voivat auttaa estämään sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

 

Tutkijat myöntävät, ettei heillä ole tietoa siitä, mitkä mansikan yhdisteistä ovat terveyshyötyjen takana, mutta he uskovat kiitoksen kuuluvan mansikoille punaisen värin antaville antosyaaneille.

 

Lähde: www.makuja.fi

 

 

 

 

Mansikoita sydämen suojaksi

 

Mansikoiden pääsatokauden alkaessa on sopiva aika puhua niiden terveyshyödyistä. Mansikoissa on terveellistä varsinkin se, että niissä on runsaasti fenolisia happoja, kuten ellagihappoa, ja flavonoideja, kuten kversetiiniä, kemferolia, antosyaaneja ja fisetiiniä.

 

Flavonoidien saanti on yhdistetty vähäisempään sydän- ja verisuonitautien riskiin suurissa väestötutkimuksissa. Myös marjojen syönti on yhdistetty pienempään sydäntautitapahtumien riskiin. Lisäksi väestötutkimuksissa marjojen syönti on yhdistetty parempiin sydäntaudin riskitekijöiden arvoihin, ja mansikoita säännöllisesti syövillä on havaittu olevan hieman pienempi riski siihen, että tulehdusarvo CRP olisi korkea.

 

Lähde: www.suomenterveysravinto.fi

bottom of page